Elda utomhus
Att elda trädgårdsavfall, grilla eller göra upp eld kan innebära risker och olägenheter för andra. Det finns vissa regler för hur och var du får elda och i vissa sammanhang kan det råda eldningsförbud.
Trädgårdsavfall ska i första hand komposteras eller lämnas till återvinningscentralen. Eldning kan endast ske som en undantagslösning.
Alternativ till eldning
Kommunen uppmuntrar alla att i första hand välja dessa miljövänliga alternativ:
- Kompostera avfallet på den egna fastigheten.
- Beställ hämtning av trädgårdsavfall via Merab.
- Lämna avfallet till återvinningscentralen – detta är kostnadsfritt för privatpersoner.
Abonnera på hämtning av trädgårdsavfall
Du kan låta Merab hämta ditt trädgårdsavfall. Du kan välja två olika storlekar på kärl. Priser och hur ofta sopkärlet töms hittar du på Merabs hemsida.
Det här får du lägga i kärlet: Löv, gräs, kvistar, klipp från buskar, sågspån, bark, ogräs samt en mindre mängd kasserad frukt och grönsaker från trädgården.
Lämna till återvinningscentralen
Du kan kostnadsfritt lämna ditt trädgårdsavfall till kommunens återvinningscentral. Öppettider på återvinningscentralen i Höör.
Dela upp ditt trädgårdsavfall i:
- Ris och grenar = Grenar, buskar och träd
- Trädgårdsavfall = Gräs, löv, frukt, mossa och växter
Lokala föreskrifter
Höörs kommun arbetar med att uppdatera kommunens lokala hälsoskyddsföreskrifter samt avfallsföreskrifter under 2025. Vi kommer att uppdatera med rätt information eftersom paragraf 9 om eldning av trädgårdsavfall inte längre är aktuell.
Höörs kommun kommer att tillämpa striktare försiktighetsåtgärder än många större kommuner eftersom kommunen har en större andel naturmark och mindre andel hårdgjorda ytor. Vår närhet till skog och natur innebär ökad brandrisk, vilket kräver särskild hänsyn vid eldning.
Generella villkor för eldning av trädgårdsavfall
Eldning är endast tillåten om:
- Avfallet har producerats på den egna fastigheten eller på närliggande fastigheter.
- Eldningen sker i mindre omfattning, högst 1 kubikmeter per tillfälle.
- Det sker på ett sätt som inte orsakar olägenhet för människors hälsa eller miljö.
- Det inte strider mot kommunala föreskrifter eller eldningsförbud från räddningstjänsten.
Inom detaljplanelagt område
Undantag från förbudet att elda trädgårdsavfall under perioden 1 april – 30 september utan dispens gäller om det sker:
- Vid högst två tillfällen per säsong.
- Om volymen understiger 1 kubikmeter trädgårds- och parkavfall per gång.
- Endast av avfall som inte kan komposteras.
Det är tillåtet att elda 1 oktober – 31 mars utan dispens om försiktighetsmått vidtas.
Vid eldning i samband med en tillställning (till exempel valborgsmässoeld) eller om större volymer ska eldas krävs dispens från Tillstånds- och tillsynsnämnden.
Utanför detaljplanelagt område
Här är eldning tillåten året runt, men samma försiktighetsåtgärder gäller:
- Mindre mängder, max 1 kubikmeter åt gången.
- Eldning får ske vid enstaka tillfällen, högst några gånger per år. Max 8 gånger.
- Om större volymer samlas in eller eldning sker regelbundet klassas detta som avfallshantering och ska i stället lämnas till återvinningscentral.
- Vid större omfattning krävs dispens.
När krävs dispens?
Du behöver ansöka om dispens om du:
- Vill elda trädgårds- och parkavfall under förbudstiden (1 april – 30 september) med en volym större än 1 kubikmeter
- Eldar oftare än två gånger per säsong.
- Planerar att elda i samband med en offentlig tillställning, exempelvis valborgsfirande.
Observera: Om eldningsförbud råder i kommunen upphävs en beviljad dispens omedelbart.
Avgift för dispensansökan är cirka 589–1 178 kr beroende på omfattning.
Skogs- och lantbruksfastigheter
För skogs- och lantbruksfastigheter gäller särskilda regler. Biologiskt avfall som uppkommer inom verksamheten bedöms inte som trädgård- och parkavfall, vilket innebär att det är tillåtet att elda ris och grenar från skogs- eller lantbruket om syftet är att återföra aska till jorden.
- Avfall som uppkommer i samband med jord- eller skogsbruk får hanteras på plats i enlighet med miljöbalkens regler.
- Eldning är tillåten för röjning och skötsel av mark, men får inte ske i strid med eldningsförbud eller riskera att sprida brand.
- Om en skogs- och lantbruksfastighet samlar grenar och kvistar i syfte för valborgsfirande eller annan offentlig tillställning, ska dispens sökas.
Invasiva växter
Invasiva växter lämnas till Merabs återvinningscentraler i Höör, Eslöv eller Hörby i dubbla, tätförslutna sopsäckar. Du kan även lämna invasiva växter på Merabs kretsloppspark utanför Stehag som tidigare var ensamt mottagningsställe i Merabs kommuner.
Företag med större mängder invasiva växter hänvisas direkt till Sysav i Malmö. Läs mer om hantering av invasiva växter på Merabs webbplats.
Därför ska du inte lägga trädgårdsavfall utanför din tomt
Du får inte slänga skräp eller trädgårdsavfall i grönområden eller på annan allmän plats.
Tillgängliga och välkomnande grönområden gör ditt Höör till en grönare kommun att leva i. Men om naturen används för upplag, trädgårdsavfall och sten- och rishögar blir det svårare för alla att ta del av naturen.
Högar med ris och trädgårdsavfall har en tendens att dra till sig skadedjur och annat avfall som kan bli en olägenhet för människor, djur och miljö. Därför är det inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall utanför din tomtgräns eller i park- och skogsmark. Det klassas som nedskräpning enligt miljöbalken och föreskrifter om avfallshantering.
Grönområden där trädgårdsavfall dumpas förändras. Den naturliga växtligheten försvinner eftersom nedbrytningen av trädgårdsavfall tar lång tid. Tyvärr blir som regel högarna med trädgårdsavfall större med tiden, eftersom påfyllningen av högarna går fortare än själva nedbrytningen.
Trots att grenar och löv bryts ner med tiden uppstår det en del problem när folk dumpar trädgårdsavfall. Marken får ett näringstillskott som gör att nässlor och andra högväxande arter ökar sin utbredning. Ligger trädgårdsavfallet nära ett vattendrag läcker näringen ut till vattendraget och kan leda till syrefattigt vatten eller stoppa upp i vattenflödet.
Att ta hand om avfallet kostar mycket för kommunen och i slutändan dig som skattebetalare. Pengar som kan användas till annat.