Arbeta som deltidsbrandman
Är du intresserad av att hjälpa människor? Då ska du söka jobb hos oss på räddningstjänsten.
Att arbeta som deltidsbrandman innebär att du får en gedigen utbildning i räddningstjänst där även sjukvård ingår. Du får möjlighet att ta flera körkortsbehörigheter och tillgång till fysisk träning med träningstips och kostråd. Som deltidsbrandman ingår du i ett sammansvetsat arbetslag tillsammans med andra deltidsbrandmän och deltidsförmän.
Krav som du måste uppfylla
Som deltidsbrandman kan du ha en annan ordinarie arbetsgivare. Du är bara brandman när larmet går. Det innebär att du måste ha tillåtelse från din huvudarbetsgivare att åka iväg på larm när du har beredskap. Många arbetsgivare ser det som positivt att det finns en brandman i den egna organisationen, eftersom du kommer att få vidareutbildning i exempelvis säkerhetsarbete och sjukvård.
God hälsa och kondition
För att arbeta som deltidsbrandman krävs att du har god hälsa och kondition för att klara den fysiska belastningen. Vi testar din fysiska förmåga genom att bland annat göra ett test på gångband i full mundering.
Bo nära brandstationen
För att klara insatstiden måste du bo och ha eventuellt arbete inom ett närområde från brandstationen. Du ska kunna infinna dig på brandstationen, byta om och kunna åka iväg på larm inom fem minuter. Du måste också vara simkunnig och inte lida av klaustrofobi eller svindel.
Vad innebär utbildningen?
Vid anställning som deltidsbrandman genomgår du en förberedande utbildning på räddningstjänsten. I utbildningen lär du dig olika arbetsmoment som brandman, exempelvis sjukvård och hur du ska agera vid bränder. Du blir sedan placerad i ett arbetslag. Därefter går du en utbildning på MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) i Revinge, där du får en fördjupad utbildning om arbetet som brandman. Utbildningen är både på plats och på distans.
Ersättning
Du får självklart en ersättning för att upprätthålla beredskapen i kommunen och för tiden som du är ute på larm. Ersättningen ligger från cirka 5 000 kronor per månad, beroende på hur många larm du åker på.
Beredskap och larm
När du ingår i ett arbetslag så har du beredskap sammanlagt sju dygn per månad. Det innebär att du måste vara beredd att åka ut på larm under de dygn du har beredskap. Vår deltidsstation i Höör har cirka 250–350 larm per år och för att upprätthålla och förbättra arbetskunskaperna hålls även cirka två övningar i månaden.