Nattsjuksköterska Maj-Britt

När Maj-Britt blev antagen både till idrottslärarlinjen i Stockholm och sjuksköterskeprogrammet i Lund tvingades hon att välja. Hon valde det senare då hon känt sig som ”tösen från landet” när hon tidigare i livet spelade fotboll i AIK … Skåne och MFF passade henne bättre…

Maj-Britt började sin bana inom sjukvården redan 1977 och då som sjukvårdsbiträde på Orupssjukhuset. Där erbjöds hon en kostnadsfri sjukvårdsbiträdesutbildning och så småningom också en undersköterskeutbildning. Trots det hade hon en dröm om att bli idrotts-, religions- och historielärare.

Älskar sitt jobb som nattsjuksköterska

Men det var sjuksköterska Maj-Britt så småningom blev och efter några år i Landstinget på olika kliniker började hon som nattsjuksköterska i Höörs kommun 1994. När hon berättar om sitt jobb gör hon det med sådan inlevelse, passion och hängivenhet att ingen för en sekund skulle tvivla på att hon inte älskar det!

”Jag har Höörs kommuns roligaste jobb!” utbrister Maj-Britt och fortsätter: ”Jag vet aldrig vad som kommer att hända när jag börjar mitt pass klockan 21. Vi har en fantastisk frihet och jag vill vara engagerad och förmedla min kunskap och erfarenhet till andra och se människor nöjda, både patienter, anhöriga och arbetskamrater. Det är det jag menar med att det är ett roligt jobb. Givetvis är det ett sorgligt jobb också men jag försöker alltid att plocka fram något litet positivt i situationen.”

”Vi som jobbar på natten är en liten grupp som känner varandra väl. Vi är tre nattsjuksköterskor och ett femtiotal nattundersköterskor. De flesta i gruppen har jobbat i många år och vi är därför trygga med och har stor tillit till varandra och var och ens kunskaper. En fördel på natten är att det inte är så mycket pappersarbete. Vi ägnar oss åt grundläggande sjukvårdsarbete och har privilegiet att arbeta nära patienterna. På nätterna kan det förstås hända en hel del oförutsedda saker vi måste lösa. Det är ju inte så enkelt som på dagen då det oftast finns någon att ringa som kan hjälpa en. En devis som genom åren ofta kommit till nytta är, bättre brödlös än rådlös. Vi alla på natten har ett stort ansvar och vi jobbar medan de flesta andra sover.”

Vad gör då en nattsjuksköterska?

En ”vanlig natt” på jobbet innebär att Maj-Britt undersöker patienter, sätter dropp, ger injektioner, besöker alla boenden och nattpatrullen, kontrollerar palliativa patienter hemma och på boenden, pratar med anhöriga och gör en hel del dokumentationsarbete. Den viktigaste utrustningen på natten är mobiltelefonen och stetoskopet.

Ambassadörer för kommunen

Maj-Britt menar att nattsjuksköterskorna och nattpersonalen är ansikten utåt för Höörs kommun och att de måste vara goda föredömen. Hon tycker att social sektor har en bra chef som belyser hur viktigt detta är. Mår personalen bra så gör de ett bra jobb – och Höörs kommun får ett gott rykte. Information och kommunikation är viktigt, mellan alla kategorier, understryker Maj-Britt. Nattsjuksköterskorna har många svåra samtal med anhöriga och det är viktigt att förklara och vara tydlig i kommunikationen med dem.

Måste resa iväg på semestern

Maj-Britt och hennes make bor på en stor Skånegård utanför Hörby. Där är de nästintill självförsörjande på grund av sin stora trädgård. Maj-Britt syltar, saftar, bakar och konserverar av allt som trädgården ger. Hon tycker om att cykla med sin hund som sällskap och att hjälpa sin son att renovera hans nyinköpta hus. För att få riktig semester måste paret dock resa iväg. ”Annars tar vi inte semester utan det blir bara omfördelning av arbete”, säger Maj-Britt. ”Men jag är sällan ledig. Ett valspråk som också är en ledstjärna, är Gustav VI Adolfs ord – Plikten före allt!”

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.