Problem med kommunens telefoni

På grund av en driftstörning hos Telenor kan det vara svårt att nå kommunen. Vid eventuella problem går det bra att istället mejla kommunen på kommun@hoor.se.

Årets provfiske i Ringsjön är avslutat

– Provfisket har genomförts utan problem. Resultatet är inte detaljgranskat än men känslan är att det är väldigt få årsyngel i årets fångst, berättar Richard Nilsson, sekreterare på Ringsjöns vattenråd.

Provfisket i Ringsjön utförs årligen för att följa upp hur sjöns fiskebestånd mår och utvecklar sig.

Sammanlagt läggs 40 bottennät ut i Östra Ringsjön och 24 i Västra Ringsjön. Dessutom läggs 4 så kallade skötar, i två omgångar, i Östra Ringsjön. Bottennäten står på botten och fiskar uppåt. Skötarna är sex meter höga nät som läggs över djuphålan i östra Ringsjön.

Bottennäten, som är 30 meter långa och 1,5 meter höga, har 12 sektioner med olika maskstorlekar för att fånga ett stort spann av storlekar på fisken.

Mört och andra fiskar i upptagna fiskenät.
Nät som vittjats under årets provfiske i Ringsjön.

Mer vitfisk och färre årsyngel

När de första näten vittjades i Västra Ringsjön kunde Richard Nilsson konstatera att där inte var så många årsyngel av abborre i näten. Det är lite förvånande och trenden har hållit i sig under hela provfisket.

– Det sticker ut lite. Förra året såg det helt annorlunda ut. Antalet större abborrar har också minskat ganska betydligt sedan 2023 och 2022, säger han.

För första gången sedan 2010 har provfisket, sett till vikten, gett mer vitfisk (alltså de fiskar som man försöker hålla nere vid reduktionsfiske) än rovfisk i västra Ringsjön. Antalsmässigt har vi fortfarande en övervikt av rovfiskar – 53,8 procent jämfört med 44,4 procent av vitfiskar.

– Det är inte bra. Det kan dock ha att göra med att vi inte har fått de mängder abborryngel som vi brukar få, eller att den vädermässigt ”konstiga våren” har lett till misslyckade lekar hos fisken. Så långt har vi inte utrett än, förklarar Richard Nilsson.

Richard Nilsson och Jimmy Lindahl har skött provfisket i Ringsjön ihop sedan 2005. Det första provfisket, enligt den metodik som används än idag, gjordes 2001. Båda två menar att mycket har hänt med fiskbeståndet sedan dess.

– Vi märker skillnad på konditionen på fisken. Det ser man på vikten kontra längden. Numera mår den bra, det gjorde den inte i början, då mådde den jättedåligt, fyller Jimmy Lindahl i.

Man står vid ratten på en båt ute på en sjö.
Jimmy Lindahl styrde båten medan Richard Nilsson höll utkik efter bojar med nät.

Tio arter fångades

De sorter som har fångats in under provfisket har varit mört, abborre, gädda, gös, sarv, braxen, sutare sik, lake och gärs. Dessutom fångades det två hybrider i Västra Ringsjön. Troligtvis härstammar de från en parning mellan mörtar och braxnar.

Gärsen är en ny art i Ringsjön. Första gången den upptäcktes under provfiske var 2017 i Västra Ringsjön. Men nu är den att betrakta som bofast i både Östra och Västra Ringsjön. Någon har troligen, på eget bevåg, planterat in den.

– I västra Ringsjön fångades totalt 3 524 fiskar, i Östra Ringsjön fångades 2 313, varav 138 i skötarna över djuphålan.

Hur ser bästa tänkbara resultat av provfisket ut?

– Vi vill ha en hyffsat jämn fördelning av årsklasser från alla fiskarter som finns i sjön, med övervikt av fiskätande fisk. Rovfiskarna är de som ska styra hur det ser ut i sjön, säger Richard Nilsson.

Halvbild på man i orange kläder i en båt ute på en sjö. Land syns i bakgrunden.
Richard Nilsson har, tillsammans med Jimmy Lindahl, skött provfisket i Ringsjön sedan 2005.

Siktdjupet mäts

Även siktdjupet har dokumenterats under provfisket. I år var det något sämre än tidigare år.

– Det var inte som det har varit de senaste 6 åren. 1 meter siktdjup mätte vi. Nu var det lite algblomning, vilket påverkar, säger Richard Nilsson.

Siktdjupet mäts vid varje års provfiske. En gång i västra Ringsjön och en gång i östra. Då mäts även vattentemperatur och syrehalt från ytan och ner till botten, plus siktdjup. Väder och vind noteras varje dag som provfisket pågår.

Fångsten tas omhand

Under provfisket töms näten direkt när båten kommer in på morgonen. All fisk tas loss med stor försiktighet för att inte förstöra varken näten eller den fångade fisken. Därefter ska fisken dokumenteras.

– Totalvikter för varje art per nät tas. Varje fisk mäts till närmsta millimeter. Av abborre och mört väger och mäter vi minst 100 per sjö. Gösarna försöker vi mäta och väga alla. Övriga arter mäter och väger vi upp till 50 per sjö, förklarar Richard Nilsson.

Eftersom dokumentationen av fisken är noggrann tar det flera timmar att bli färdiga. Nya nät läggs på kvällen. Morgonen efter startar processen om.

Resultat av årets provfiske

Årets provfiske pågick mellan 9-20 september. Resultaten skickas till SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och kommer efter verifiering att hamna i deras provfiskedatabas NORS.

Ringsjöns vattenråds webbplats kan du läsa mer om provfisket.

Ringsjöns vattenråd är en ideell förening där kommunerna samt ett antal organisationer och företag med intresse och verksamhet i sjön deltar. Läs mer om Ringsjöns vattenråd.

Reduktionsfisket drar igång

Efter ett sommaruppehåll är det återigen dags att dra igång reduktionsfisket. Det startar under vecka 41.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.