Barnen på Enebackeskolan uppfinner sin egen lekplats
I höstas fick lärarna på Enebackeskolan besked av rektorn att skolans utemiljö skulle genomgå en ansiktslyftning. Några lärare fick då en idé – varför inte låta barnen själva designa utemiljön? Nu är nioåringarnas finurliga lekplatsmodeller färdiga. Och bilderna på modellerna är skickade till gatu- och parkenheten på Höörs kommun för att se vad som är möjligt att lösa i verkligheten.
Det är eleverna i klass 3C och 3D på Enebackeskolan Boken som med hjälp av mycket fantasi och tekniska färdigheter har designat sina drömutemiljöer.
För att förbereda sig och samla inspiration gjorde elever och lärare studiebesök på lekplatser. Barnen har sedan, inom ämnet teknik, arbetat i grupper som har valt varsitt lekredskap att designa. De har skrivit materiallistor och arbetat i återvinningsbart material som kapsyler, konserver och garnstumpar.
Övar på praktiskt samarbete
– Barnen älskar att arbeta med fritt skapande, berättar läraren Anette. Det blir lite stökigt runt omkring oss men de har oerhört roligt. De övar också på praktiskt samarbete. Barn som kanske inte tar så stor plats i det teoretiska arbetet kan verkligen komma fram här.
Materialet har eleverna förvandlat till skisser av utemiljöer med en linbana, gungor, däcksnurra, klättertorn, karuseller och en rutschkana. Barnen ville också ha med mycket grönska, något som syns på de små modellerna av utemiljöerna.
Hur bygger man en linbana?
En del av lekredskapen var en stor utmaning, enligt läraren Ann.
– Barnen fick klura ordentligt över hur de skulle konstruera en däcksnurra som roterar, en linbana som susar iväg utan att fastna och en gunga som inte tippar. De provade många saker om och om igen innan de kom på hur de skulle lyckas bygga det de ville.
När hela projektet var färdigt fotograferade skolklasserna sina modeller och skickade bilderna till kommunens gatu- och parkenhet i hopp om att deras drömmar ska bli verklighet. Det är nämligen gatu- och parkenheten som ansvarar för kommunens utemiljöer.
Gatu- och parkenheten blev imponerade
– Elevernas arbete var riktigt imponerande, säger Susanne Löfström, gatu- och parkchef på kommunen. Det var jättekul att se modellerna.
Hon berättar att Bokens utemiljön ska renoveras under 2021 och att hon sitter med projekteringen nu.
– Vi tittar självklart på elevernas förslag tillsammans med en mängd andra parametrar. När vi bygger om en befintlig utemiljö finns det mycket att förhålla sig till. Det kan vara byggnadernas placering, behov av förrådsutrymmen, sol- och skuggförhållanden, tillgänglighet så att alla kan använda utemiljön med mera.
Susanne Löfström fortsätter:
– Vi funderar också i ”zoner” när vi bygger. Till exempel idrottszon, aktiv zon, trygg zon och lugn zon. Dessa zoner inreds sedan med utrustning av olika slag. Det är såklart jätteviktigt att också få elevernas, och andras, synpunkter på utemiljöerna. Utifrån all info vi har gestaltas sedan en ny utemiljö. I slutänden behöver vi naturligtvis också förhålla oss till de ekonomiska förutsättningarna.
Barnen är fria i sitt tänkande
Själva kostnaden för en ny utemiljö är något som de påhittiga nioåringarna på Boken inte behövde bry sig om i skapande av sin drömlekplats (och tur är kanske det).
– Varje gång vi sätter igång med den här typen av projekt blir jag förvånad över hur kloka eleverna är, säger läraren Anette. Det här är nioåringar som kan skapa en lekplats, jag är full av beundran över hur fria de är i sitt tänkande. När en vuxen ska skapa blir det på ett annat sätt, vi är mer låsta. Men barnen – äsch, de bara kör!