Kommunens fjärdeklassare träffade personal från polis, räddningstjänst och ambulans när blåljusdagarna arrangerades. Syftet med dagarna är att skapa positiva relationer mellan blåljuspersonal och Höörs ungdomar.
Den 3-4 september arrangerades blåljusdagarna för andra året i rad på Jeppavallen. Syftet är att skapa förståelse för och positiva relationer till blåljuspersonal för ungdomarna. Och att bidra till en ökad trygghet i Höörs kommun.
Årskurs 4 från Enebackeskolan, Maglehillskolan, Sätoftaskolan och Gudmuntorps skola träffade räddningstjänst, polis, ambulans och representanter från skolskjutsen. Barnen har bland annat fått prova att lägga en docka i framstupa sidoläge och träna på att utrymma en buss.
– Vi har haft fina, soliga blåljusdagar och barnen har varit nyfikna. De har ställt många frågor och alla har varit mycket positiva, säger Caroline Olofsson, biträdande rektor på Sätoftaskolan.
Blåljusdagarna är ett av fyra medborgarlöften 2023-2024 som kommunen tagit fram tillsammans med polisen.
Medborgarlöften 2023-2024
- Intensifiering av arbetet med ”tidig upptäckt” av ungdomar på väg in i missbruk. Samverkan mellan kommun och polis för att upptäcka och motverka tillgång på narkotika ska stärkas. Metoden ”tidigt upptäckt” för att förhindra ungas användning av droger ska implementeras.
- Grannsamverkan mot brott. Polis och kommun ska tillsammans lämna information och underlag för att starta upp fler grannsamverkansnätverk i kommunen. Syftet är att ”grannsamverkan” som koncept ska införas såväl i villabebyggelse som i flerfamiljshus. En väl genomförd grannsamverkan kan minska en rad av de så kallade vardagsbrotten som begås i bostadsområdet — inbrott, bilbrott, skadegörelse och även vissa brott mot person. I många fall leder arbetet med grannsamverkan också till en starkare gemenskap mellan grannarna.
- Blåljusdagar. Konceptet ”blåljusdagar” ska genomföras för årskurs 4 i syfte att skapa positiva relationer mellan blåljuspersonal och ungdomar.
- Trafikmiljö. Trafikmiljön ska ses över och åtgärdsförslag tas fram för att förebygga olyckor och främja trafiksäkerheten. Polisen och kommunen ska rikta arbetet kring trafikproblematiken utifrån inkomna klagomål, tips och statistik.