Framtidens socialtjänst

Den 1 juli träder en ny socialtjänstlag i kraft. Framtidens socialtjänst innebär en mer flexibel och förebyggande socialtjänst som är lättillgänglig och kunskapsbaserad. Fokus ska ligga på jämlikhet, jämställdhet och barns rättigheter. Höörs kommun förbereder sig nu på att ställa om verksamheten enligt den nya lagen.

– Den nya lagen handlar bland mycket annat om att öka förtroendet för socialtjänsten genom att vi ska bli mer lättillgängliga, förklarar Matz Norrman som är verksamhetschef på kommunens individ- och familjeomsorg.

Det kan till exempel innebära att medarbetare från socialtjänsten håller till i kommunens Medborgarcenter eller medverkar vid större evenemang i kommunen för att berätta om allt vad socialtjänsten kan erbjuda.

En man och en kvinna står bredvid varandra framför kommunhuset i Höör.
Matz Norrman, verksamhetschef IFO, och Cecilia Mårtensson, biträdande vård- och omsorgschef.

Hjälp utan utredning

– Vi vill minska rädslan för att vända sig till socialtjänsten, säger Matz Norrman och ger ett exempel:

– Alla som har barn vet att det inte alltid är så lätt. Den som önskar stöd i sin föräldraroll ska enkelt kunna kontakta socialtjänsten och få tillgång till hjälp utan föregående utredning. Detsamma gäller om man funderar på om man dricker lite för mycket. Allmänheten ska med lätthet kunna vända sig till oss.

Mindre fokus på utredningar

Mindre fokus ska alltså läggas på utredningar och mer fokus på förebyggande och proaktiva insatser.

Matz Norrman menar att förutsättningarna för socialtjänsten att göra skillnad blir större om medborgare själva tar kontakt för att få stöd, än om socialtjänsten ska göra insatser senare när de kanske fått in en orosanmälan.

– Alla tjänar på en öppnare och mer tillgänglig socialtjänst, sammanfattar Matz Norrman.

Mer fokus på förebyggande insatser

Den nya lagen är genomgripande och kommer att påverka flera av kommunens verksamheter.

Cecilia Mårtensson, biträdande vård-och omsorgschef, berättar att vård- och omsorgssektorn redan arbetar enligt den kommande lagen på många sätt.

– Vi arbetar redan med förebyggande insatser så som seniorgympa och varje år bjuder vi in alla kommunens 83-åringar till fyra träffar, där vi pratar om hälsa och hur man som senior person kan leva ett så bra liv som möjligt och vilket stöd kommunen kan erbjuda.

Evidensbaserat arbete

Den nya lagen säger också att socialtjänstens arbete ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet, och där menar Cecilia Mårtensson att vård- och omsorgssektorn redan ligger bra till med exempelvis 95 procent utbildade undersköterskor i verksamheterna.

– Men självklart kommer vi att på många sätt behöva anpassa verksamheten efter den nya lagen. Till exempel hur vi gör det lättare för medborgare att söka insatser i kommunen, säger Cecilia Mårtensson.

Sökes: En utvecklingsledare till framtidens socialtjänst

Brinner du för framtidens socialtjänst? Just nu söker vi en utvecklingsledare – läs mer om tjänsten och ansök senast den 13 april.