Höörs kommuns nya särskilda boende invigt

Maglehills särskilda boende (säbo) är invigt. Den 29 januari flyttade de första medborgarna in. Det genomtänkta och välplanerade boendet, för personer med kognitiv svikt och demenssjukdom, har plats för 60 medborgare.

Maglehills nya särskilda boende (säbo) invigdes den 26 januari. Bandet klipptes efter tal av Jesper Sundbärg, vd Höörs fastigheter, och kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg.

Man klipper invigningsband, två personer håller i varsin ände.
Kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg klipper bandet och inviger Maglehills särskilda boende.

– Detta är första delen av den största investering som Höörs kommun någonsin har gjort. Genom att bygga ett särskilt boende i direkt anslutning till en förskola och skola så kan vi skapa ett samspel mellan våra äldre och yngre och bidra till ett utbyte mellan generationerna, säger Johan Svahnberg, kommunstyrelsens ordförande.

Välplanerat och modernt

Området Maglehill ligger nära centrum med cirka 850 meter till järnvägsstationen. I det särskilda boendets närområde finns villaområden och byggnation pågår av förskola, nattis, skola F-6 och en idrottshall.

Karin Sjölin var med och startade Björkens demenscentra i Höörs kommun för 17 år sedan. Nu är hon ny enhetschef på Maglehills särskilda boende och får vara med och starta upp även det.

– Det känns helt fantastiskt! Jag känner en glädje och stolthet att vara med och starta upp något nytt och så fint som detta är. Det är ett stort pussel vi ska lägga framöver med rutiner och allting, men det ska bli jätteroligt och spännande, säger hon.

I början av mars får Karin Sjölin sällskap av en enhetschef till. När alla lägenheter är uthyrda kommer boendet att ha 48 anställda på dagen och tio på natten. Medborgarna som fått en plats på boendet kommer att flytta in löpande framöver. Maten tillagas på Björkens tillagningskök och levereras till Maglehill två gånger om dagen.

Halvbild av Karin Sjölin med Träffpunkten i bakgrunden.
Karin Sjölin, enhetschef på Maglehill säbo, känner glädje och stolthet över att få vara med och starta upp kommunens nya särskilda boende.

Anpassade lägenheter och funktioner

Maglehills särskilda boende är välplanerat och utrustat med den senaste tekniken för att på bästa sätt kunna möta medborgarnas omsorgsbehov.

På boendet finns bland annat följande:

  • Träffpunkter; två stora lokaler där medborgare som bor på boendet kommer att kunna ha gemensamma aktiviteter, gemensamma stunder vid tv:n som exempelvis när Melodifestivalen går av stapeln.
  • 56 lägenheter fördelade på två våningar och fyra avdelningar. 52 av lägenheterna är ettor på 35 kvadratmeter. Fyra lägenheter är så kallade parlägenheter, de är fördelade så att varje avdelning har varsin.
  • Lägenheterna är utrustade med höj- och sänkbara kök, höj- och sänkbara samt vridbara toaletter, kombinerad tvättmaskin och torktumlare. På varje spegel i badrummen finns rullgardiner. ”Ibland känner personer med kognitiv svikt inte igen sig själva vilket kan leda till reaktioner när de ser sin spegelbild. Med en rullgardin är det problemet enkelt avhjälpt”, säger Karin Sjölin.
  • I trädgården finns ett hönshus – hönsen flyttar in först nästa år, när allt annat kommit på plats. Boulebana, pergola, lusthus, grillplats och sittplatser.
  • På bottenvåningen finns kommunens hjälpmedelscentral, personalutrymme, administration, lägenhetsförråd och utbildningslokaler (bland annat för förflyttningsteknik med liftar).
  • Sinnesrum – ett rum som personal kan använda tillsammans med medborgare som är oroliga. Rummet har inretts på ett sätt som för tankarna till en sandstrand i ett tropiskt och varmt land. ”Rummet är tänkt som en åtgärd för oroliga medborgare. Här kan man sitta ner tillsammans och prata, lyssna på musik eller vågskvalp, dricka något gott och kanske minnas en resa man gjort till Kanarieöarna för längesen. Forskning visar att den här typen av åtgärder kan hjälpa och vara effektiva vid till exempel oro för personer med kognitiv svikt”, säger Karin Sjölin.
  • Två vinterträdgårdar som inte blir kallare än 5-7 plusgrader vilket förlänger sommaren vid både vår och höst. Där är tanken att det ska finnas trädgårdsmöbler och eventuellt lite odling.
Stor ljus lokal med högt i tak och bord och stolar i vitt.
En av träffpunkterna där aktiviteter och underhållning kommer att hållas.
Blå himmel och ett flygplan uppe bland molnen.
Taket i sinnesrummet.
En vägg med tapeter som har en palm och en sandstrand.
Sinnesrummet med sina blåa väggar.
En handikappanpassad toalett i ett utrymme med kaklade väggar och plastmatta på golvet.
Den höj- och sänkbara samt vridbara toalettstolen.
En kvinna drar ner en rullgardin för att dölja en spegel över ett handfat.
Enhetschef Karin Sjölin visar rullgardinerna som kan dras ner över speglarna på badrummen.

Konstverk skänkta till boendet

Två konstverk har skänkts till Maglehills särskilda boende. De har placerats i gemensamhetsutrymmena så att både medborgare, personal och anhöriga kan se och njuta av dem.

Det ena konstverket är en järnkonstruktion, som konstnären Ragnar Andersson valt att kalla ”Raskens”. Tavlan är skänkt av Allan och Birgitta Pålsson.

Det andra konstverket är en tavla i tre sammanhängande delar som heter ”Nature”. De tre delarna har titlarna ”Trolskhet”, ”Spänning” och ”Vilsamhet. Det är konstnär Inger Wickström som målat och skänkt konstverket.

Höörs kommun tackar för gåvorna och hoppas att medborgare och personal får stor glädje av konsten.

Tavla i järn på vägg. Mitt i tavlan syns ett träd, runt det syns djur och personer som brukar jorden.
Raskens, ett konstverk av Ragnar Andersson. Skänkt till Maglehills särskilda boende av Allan och Birgitta Pålsson.
Tavla i tre delar upphängd på vägg. Färgerna går i naturnära färger; blått och grönt.
Konstverket ”Nature”, skänkt till Maglehills särskilda boende av Inger Wickström.