Hunden Bozz arbetar på Björkens demensboende

Anette Lindén är specialistundersköterska och chefsstöd på Björkens demensboende. Bozz är schäfer. Tillsammans är de ett populärt vårdhundsteam som aktiverar och sysselsätter medborgarna på boendet.

En svart schäfer med en orange sele på sig.

– Jag fick skynda mig hit för att jag skulle hinna! Detta vill jag inte missa.
Damen som hastar in i aktivitetsrummet på Björkens demensboende pustar ut.

Tillsammans med fyra andra medborgare har de nu satt sig på rad en bit in i rummet. De sitter och väntar på att Bozz och Anette ska komma in. Efter lite diskussioner om vem som parkerat sin rollator var kommer huvudpersonen in.

Ett glatt sus går genom rummet och Bozz verkar ivrig att komma in och hälsa.
– Jag blir alltid mycket piggare när jag hör att han ska komma, säger en av deltagarna glatt.

Ökar välmåendet

Bozz är en 4-årig schäfer och utbildad vårdhund sedan augusti 2022. Hans förare och ägare, Anette Lindén, har alltid haft hundar och när möjlighet gavs att kombinera jobb och hundintresse tog hon chansen.

– Det var när jag vidareutbildade mig till specialistundersköterska som vi läste om komplementära metoder, alltså metoder inom vård och omsorg som inte är mediciner. Då dök det här med vårdhundar upp och det kändes verkligen som något för mig, berättar Anette Lindén.

Många människor mår bättre i sällskap av djur, och mår man bättre krävs i regel mindre mediciner. Idén med vårdhundar bottnar i att öka välbefinnandet och motivera till både social, fysisk och kognitiv träning. Anette Lindén tyckte att Bozz kändes väldigt lämplig för ändamålet.
– Han är en väldigt lugn och trygg hund, säger hon.

Svart schäfer med orange sele sitter på golvet och tittar upp mot sin kvinnliga förare. Svart schäfer med orange sele nosar på en aktivitetsleksak på golvet.

Snurrar på aktivitetshjulet

Tillsammans har vårdhundsteamet aktiviteter på Björkens demensboende en gång i veckan. De spelar bland annat bowling, har gymnastik och kastar boll.
– Bozz tycker det är jätteroligt och medborgarna också. De brukar fråga efter honom och har ett väldigt fint samspel med honom, säger Anette Lindén.

Under gymnastiken snurrar Bozz på ett hjul där varje siffra, som pilen hamnar på, har en aktivitet som medborgarna får utföra. Det kan vara att vicka på fötterna, vända sig om åt båda håll eller låtsas dra i ett rep.

Höjer livskvalitén

Aktiviteterna med Bozz är frivilliga för både medborgare och personal. Men de brukar vara både välbesökta och uppskattade. Anette Lindén tycker det är fantastiskt att se vad Bozz ger de äldre.
– En del medborgare har tidigare varit väldigt tystlåtna och knappt pratat. Men när de träffat Bozz har de börjat prata i långa meningar, säger hon.

Anette Lindén menar att aktiviteterna med Bozz inte bara ger medborgarna glädje för stunden, det höjer även livskvalitén och ökar må-bra-hormonet Oxytocin.

Något annat som kan höja livskvalitén, åtminstone för stunden, är en kopp kaffe. Och det är precis vad som fick avsluta gymnastiken denna eftermiddag på Björkens demensboende.

Två kvinnor sitter och tittar på en vårdhund och dess förare.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.