Läkemedelsautomater i hemmet skapar ökad självständighet

Höörs kommun satsar på automatiska läkemedelsautomater i medborgares hem för att bidra till ökad självständighet och trygghet. Initiativet ger medborgare möjlighet att hantera sin medicinering själva, utan behov av hemtjänstpersonal för läkemedelsutdelning.

Undersköterska och medborgare står bredvid en självdoserande läkemedelsautomat
Emma Rasmusson, hemtjänsten, och Peter Rönngren, medborgare i Höörs kommun.

– Det känns bra att kunna ta medicinen själv, säger Peter Rönngren.

Spelar melodi

Peter Rönngren är en av de första i Höörs kommun som får prova en självdoserande läkemedelsautomat i sitt hem. Han berättar att automaten spelar en melodi för att få hans uppmärksamhet och sedan berättar för honom när det är dags att ta medicinen.

Läkemedelsautomaten matar ut aktuell dospåse som dessutom är förklippt i kanten så att det är enkelt att öppna den. Dospåsen är tillgänglig under en bestämd tid före och efter avsatt medicineringstillfälle.

– Ju närmare sluttiden, ju fler påminnelser med högre intensitet sänds ut till medborgaren, säger Emma Rasmusson, undersköterska inom hemtjänsten.

Hamnar i låst fack

Hämtas läkemedlet inte ut så hamnar det i ett låst fack som endast hemtjänsten och sjuksköterskan har tillgång till och ett larm går sedan till hemtjänstens larmgrupp.

– Vi kontaktar då sjuksköterskan och frågar om vi behöver agera genom att åka ut till medborgaren. Så ifall kan vi låsa ut medicinen och stötta medborgaren att ta sitt läkemedel eller får vi veta att dosen inte längre är aktuell att ta för dagen, förklarar Emma Rasmusson.

Skönt att kunna ta sin medicin själv

Peter Rönngren tycker att läkemedelsautomaten verkar bra och att det är skönt att kunna ta sin medicin själv.

Det underlättar även för hemtjänsten som då har färre dagliga besök hos honom enbart för medicinering och deras resurser kan användas mer effektivt.

– Jag tycker ju att det är väldigt trevligt när personalen kommer hit. Det är bra att ha en balans för jag vill inte bli av med personalen helt. Men för andra personer som inte är lika bekväma med att ha hjälp i hemmet är detta en bra tillgång som gör att man blir mer självständig.

Hemtjänsten på plats i början

Dospåsarna i automaten fylls på av hemtjänsten varannan vecka, däremellan kan medborgaren själv ta sin medicin med hjälp av automaten.

Hemtjänstpersonal finns på plats hos medborgaren de två första veckorna som automaten implementeras i hemmet för att säkerställa att allting fungerar som det ska och vara ett stöd.

– Vissa tider på dygnet är det många medborgare som ska ha läkemedel samtidigt så läkemedelsautomaten är ett bra hjälpmedel för att ingen ska behöva vänta på oss. Medborgarna får sina läkemedel på utsatt tid och kan själva planera sin egen dag och sina aktiviteter vilket ger dem en större frihet, säger Emma Rasmusson.

Automaten kan skicka ut påminnelser

Automaten kan ställas in på flera olika språk och den går även att använda för att skicka ut påminnelser om att ta andra läkemedel.

Det går också att ha videosamtal i automaten om man har frågor eller behöver hjälp med en medicin. Just nu används inte videofunktionen i full skala, men det är en funktion och möjlighet som kommer att utvecklas framöver.

Självdoserande läkemedelsautomat
Närbild på självdoserande läkemedelsautomat

Glad att det påbörjats

Kristin Persson, innovatör och realiseringsansvarig för projektet, har arbetat för att förverkliga detta en tid och är glad att det nu påbörjats.

– Än så länge är det hemtjänsten område norr i Höör som använder automaten då de längsta körsträckorna för hemtjänsten finns där och det är svårare att täcka upp behovet. Tanken är att fortsätta och utöka till fler områden nästa år. På sikt kommer även särskilt boende, LSS-verksamheterna och socialpsykiatrin att involveras, säger Kristin Persson.

Tanken är att automaten så småningom kan bli det som erbjuds i första hand till vårdsökande för att de ska fortsätta kunna vara självständiga så länge som möjligt.

– Sätts automaten in tidigt hos personer som har en kognitiv svikt så är andra kommuners erfarenheter att de ofta kan använda den bättre och under en längre tid, säger Kristin Persson.

Ska hjälpa människor till ökad självständighet

Grunden till projektet är att hjälpa människor få en ökad självständighet, känna sig trygga, kunna bo kvar hemma och vara en del av samhället vilket bidrar till att förbättra deras hälsa.

Med rätt stöd kan medborgarna leva mer självständigt och hemtjänstens resurser kan användas till de medborgare som har behov av fysiska besök.

Målet är även att öka patientsäkerheten genom att säkerställa att medborgarna får rätt läkemedel vid rätt tidpunkt.

För att kunna prova läkemedelsautomaten i hemmet måste medborgaren uppfylla vissa kriterier, såsom att vara positiv till att ta sin medicin själv samt att vara både fysiskt och kognitivt kapabel att göra det.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.