Levande Lerbäcken – ett nytt våtmarksområde
När kommunens nya våtmarksområde invigdes fanns barn från Skeppsklockans förskola på plats för att hjälpa till att gräva bort den sista fördämningen.
På plats under invigningen fanns även elever från Hvilans utbildning, representanter från Länsstyrelsen och nyfikna Höörsbor.
Anton Klacka, samhällsplanerare i Höörs kommun och våtmarksexpert John Fidler från Naturcentrum berättade för nyfikna åhörare om projektet och därefter höll kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg tal.
Slutligen blev det en guidad tur genom det cirka 1,5 hektar stora våtmarksområdet.
Återskapa naturlig rinnväg
Levande Lerbäcken är en del i kommunens arbete med att lyfta vattendragen i Höörs tätort. Projektet har fått bidrag från Länsstyrelsen för att återskapa en mer naturlig rinnväg för vattnet som sedan drygt ett sekel tillbaka leds i det grävda dike som går under namnet Lerbäcken.
– Vår förhoppning är att vi kan jobba längs med Höörsån i olika etapper för att möjliggöra fler liknande områden. Arbetet vi gör här och på andra ställen gör att vi får en mer attraktiv kommun och en mer attraktiv Ringsjö som jag hoppas att vi alla kan njuta av oavsett om vi ska fiska eller bada, sa kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg.
Ökad biologisk mångfald
Den nya våtmarken ska öka den biologiska mångfalden och är utformad för att bli hem åt en mängd växter och djur. Under invigningen siktades till exempel ett storkpar.
– Att återställa bäckens sträckning ger vattnet tillbaka sin naturliga plats i landskapet, sa John Fidler från Naturcentrum.
Fördelar nedströms
Att vattnet får rinna långsamt har många fördelar. En större del av de näringsämnen som finns i vattnet stannar kvar i våtmarksområdet i stället för att rinna ut och skapa övergödning i Ringsjön.
Våtmarkens utformning kan också hålla mer vatten vid höga flöden och minskar på så sätt översvämningar nedströms.
Perfekt lekmiljö
Den nya våtmarken är ett rekreationsområde med goda vandringsmöjligheter och plats för lek.
– Vi har redan sett att barn varit här och lekt, byggt slott och kanaler i sanden. Det är en perfekt lekmiljö för barn med vatten och flacka slänter, sa Anton Klacka.
Läs mer och se en längre intervju med Anton Klacka om projektet.