Sedan mitten av sommaren har områden och platser i Höörs centrala delar utsatts för upprepat klotter. Klottersanering tar tid och är dyrt, i slutändan är det skattepengar som får betala notan för saneringen.
Att klottra är en brottslig handling och skadegörelsen anmäls till polisen. Den som döms för klottring kan få böter eller fängelse i upp till sex månader.
Det kostar mycket både för samhället och privatpersoner att sanera. Klotter kan vara ord och text, målningar eller klistermärken som uppförs olovligen på fasader eller andra platser.
Tidskrävande och dyrt att sanera
Att sanera klotter är otroligt tidskrävande, svårigheterna beror på vilket underlag som det har klottrats på.
– Det kan vara på målade ytor där även färgen som ska vara kvar släpper. Det kan vara på granit, betong och stål där vissa underlag drar till sig färgen och går in i porerna och gör det svårt för oss att få bort den, säger Anna Svensson, driftledare på gatu- och parkenheten.
Gatu- och parkenheten använder klotterborttagningsmedel för att ta bort skadegörelsen. Men det biter inte på allt. De använder även hetvatten som sprutas med högt tryck på klottret med någorlunda bra resultat.
– Vi sanerar själva i mån av tid. Tyvärr är klotter lågprioriterat eftersom det inte utgör någon risk eller fara på annat sätt. Men det ser fruktansvärt tråkigt ut och kan medföra att ännu fler klottrar. Ibland har vi tagit in externa sanerare då vi inte kan få bort det själva. De kör från annan ort vilket medför att insatserna blir kostsamma, förklarar Anna Svensson.
Hjälpas åt för att minska klottret
Har du sett någon som klottrar eller har kännedom om någon som gör det? Då är det viktigt att du delar informationen med polisen.
Du kan ringa och tipsa polisen på 114 14 eller lämna dina uppgifter via polisen.se