Resultatet av årets trygghetsundersökning

Resultatet från årets trygghetsmätning är klar. Den visar bland annat att buskörningar med mopeder och motorcyklar i Höörs centrum är ett fortsatt problem. Men den visar också att Höörs kommun upplevs som en trygg plats att bo och vistas i.

Resultatet från årets trygghetsmätning för lokalpolisområde Eslöv släpptes under onsdagen. Tillsammans har Höörs, Hörbys och Eslövs kommun förbättrat sitt sammanlagda resultat.

– För femte året i rad ser vi en positiv utveckling i trygghetsmätningen. Det är glädjande att det sammanlagda indexet fortsätter sjunka, vilket visar att vårt långsiktiga, trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete gör skillnad. Samtidigt ser vi att det finns områden där vi behöver fortsätta arbeta tillsammans med kommunerna, näringslivet och medborgarna för att möta de utmaningar som kvarstår. Tryggheten ska öka i alla våra tre kommuner och vi kommer att fortsätta prioritera detta i vårt arbete framöver, säger tillförordnad lokalpolisområdeschef Astrit Neziraj.

Problem med buskörningar i centrum

Medborgarna har noterat en ökning av narkotikapåverkade och berusade personer utomhus i centrum. Trygghetsundersökningen visar också att buskörningar med mopeder och motorcyklar i Höörs centrum fortsatt är ett problem. Men trots detta upplever invånarna att trafikregler efterlevs bättre.

Polisen och kommunen arbetar aktivt för att minska buskörningarna i centrum. Bland annat genom förbud mot fordonstrafik vissa tider på platser där man upplever mycket problem. Polisen har även ökat antalet trafikkontroller, särskilt runt idrottshallar och skolor i centrum.

Sett över hela kommunen har anmälningsbenägenheten bland medborgarna ökat till 44 procent, jämfört med 42 procent förra året. Anmälningsbenägenheten är viktig för att polisens arbete ska kunna riktas rätt, och invånarna uppmanas att anmäla brott via 114 14 eller polisen.se.

Trygghet och brottsförebyggande arbete

Undersökningen visar att Höörs kommun fortfarande upplevs som en trygg plats att bo och vistas i, även om det finns områden som polis och kommun behöver titta närmare på. Ett kontinuerligt lägesbildsarbete pågår för att ta fram åtgärdsplaner som ska minska brottsligheten och öka tryggheten.

– Det är glädjande att vi återigen får bekräftat att Höörs kommun upplevs som en trygg plats att bo på. Detta är något vi kommer fortsätta jobba med och vi kommer att sträva efter ännu bättre resultat i framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande, Johan Svahnberg.

Polisen i Höör arbetar brottsförebyggande bland annat genom att områdespoliser arbetar operativt nära skolor och medborgare för att upptäcka områden som kan behöva extra tillsyn. De genomför även trygghetsvandringar i olika delar av kommunen tillsammans med andra aktörer. Höörs kommun kommer fortsätta att utveckla samarbetet med polisen inom det lokala brottsförebyggande rådet för att ytterligare öka tryggheten i Höör.

Du hittar hela rapporten via polisens webbplats.

Ytterligare resultat från trygghetsundersökningen

Trygghetsundersökningen delar in kommunen i tre områden för att identifiera skillnader. Centrum har högst trygghetsindex på 1,84, medan Höör norr och söder ligger runt index 1.

Sett över helheten har Höörs kommun ett trygghetsindex på 1,54, vilket är något sämre än 2023 års 1,43 men en klar förbättring från 2022 då det låg på 1,95.

Ju högre problemindex, desto mer upplevd problematik i ett område.

Den totala svarsfrekvensen för Höörs kommun är drygt 56 procent, något högre än region Syds genomsnitt på 55 procent.

79 procent av medborgarna har inte utsatts för brott under det senaste året, en försämring från 2023 då siffran låg på 83 procent. Oron för att utsättas för brott är dock fortsatt låg.