Problem med kommunens telefoni

På grund av en driftstörning hos Telenor kan det vara svårt att nå kommunen. Vid eventuella problem går det bra att istället mejla kommunen på kommun@hoor.se.

Så ser nästa års satsningar ut i Höör

En ny utlåningsverksamhet för sport- och fritidsprylar, ökat utbud på Höörs kulturskola, Skånekort till alla gymnasieelever och bemannade skolbibliotek. Det är några av de satsningar som planeras i kommunens budget för 2025.

Kommunens budget är en plan över hur mycket pengar kommunen får in och vad verksamheterna ska använda pengarna till. Budgeten sträcker sig över tre år och innehåller budget för första året och planer för år två och tre.

Fördelningen av medel speglar både vad kommunen vill uppnå och vad kommunen måste uppnå enligt lag. Bakom siffrorna finns politiska ambitioner och en verklighet som kommunen måste förhålla sig till i sitt uppdrag.

– Budgetarbetet var inte fullt lika svårt i år som förra året. Anledningen är att inflationen nu närmar sig Riksbankens mål på 2 procent, och därmed sänks kommunens pensionskostnader till mer normala nivåer, säger kommunens ekonomichef Linda Andersson.

– Vi är stolta över att kunna anta en budget med satsningar 2025 och en planerad skattesänkning 2026. Höörs kommun har i många år haft en stabil ekonomi och en bra verksamhet för våra medborgare. Nu är det dags att planera för att ge tillbaka en del till våra medborgare, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Svahnberg.

Viktigt styrinstrument

Budgeten är ett viktigt styrinstrument för medarbetare och beslutsfattare. Den redovisar de satsningar och nedskärningar som Höörs kommun vill och behöver göra. Budgeten innehåller också mål som verksamheterna arbetar med, omvärldsfaktorer som kan påverka det ekonomiska resultatet samt en bedömning av hur ekonomin kommer att utvecklas under 2025-2027.

Planerade satsningar 2025

Nedan kan du läsa om några av de satsningar som planeras i Höörs kommun för 2025.

Utlåningsverksamhet för sport- och fritidsprylar

Höörs kommun ska inrätta en utlåningsverksamhet för sport- och fritidsprylar, där utlåningen ska fungera ungefär som ett bibliotek. Kommunens arbetsmarknadsenhet, Växthuset, har blivit tilldelad uppdraget. Mer information om detta kommer längre fram.

Ökat utbud på kulturskolan

Höörs kulturskola planerar ett bredare utbud med mer än musik från och med januari 2025. Det breddade utbudet kan till exempel bestå av teater, bild och form, serieteckning, animation, foto och film. Mer information om detta kommer längre fram.

Ökat stöd till föreningslivet

En särskild satsning ska genomföras för att öka stödet till föreningslivet för ungdomar i kommunen. Anläggningsstödet för föreningar som äger och driver sina anläggningar ökas därför med 400 000 kronor.

Skånekort till alla gymnasieelever

I kommunens budget finns pengar avsatta för Skånekort till ungdomar i gymnasieålder från och med hösten 2025. Men – satsningen förutsätter att Skånetrafiken går med på att öka turutbudet.

Ny chef för barn- och elevhälsan

Arbetet med elevhälsa är ett prioriterat område i Höörs kommun. Inför nästa år ska barn- och utbildningssektorn påbörja arbetet med att bygga upp en central barn- och elevhälsa. I denna verksamhet ingår kuratorer, psykologer, skolsköterskor och personal i skolsociala team. Den nya barn- och elevhälsochefen kommer att leda utvecklingsarbetet.

Bemannade skolbibliotek

Från och med 2025 kan det bli lagkrav på att skolor ska ha bemannade skolbibliotek. Höörs kommun har därför reserverat pengar i budgeten som ska användas om lagen antas.

Skattesänkning planerad 2026

En sänkning av kommunalskatten med 10 öre är en planerad satsning för nästa år som ännu inte är beslutad. Höörs kommun har idag en kommunal skattesats på 32,93 procent, medan genomsnittet i Skåne är 31,70 procent. Skattesänkningen planeras att genomföras med 10 öre år 2026, förutsatt att beslut om satsningen fattas under nästa år.

Vad tycker du?

Vad tycker du att Höörs kommun ska prioritera i sin budget – vad är viktigt för dig? I kommunens e-tjänst ”Synpunkt Höör” kan du lämna synpunkter som rör Höörs kommuns verksamheter. Det kan vara beröm, klagomål eller förslag till förbättringar.

Lämna synpunkt via e-tjänsten.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.