Så ska kommunen gynna ek vid Höörsån

Just nu genomför kommunen naturvårdande åtgärder vid Höörsån för att gynna ek och arter knutna till ek. Omkring 200 nya ekar ska planteras. Eklandskapet kring Ringsjön är en rest från en tid då ängar och hagmarker var en viktig del av jordbrukslandskapet och täckte enorma ytor.

Kronan på en ek
Visste du att eken är ett av våra mest artrika träd? Minst 1 000 olika svampar, insekter, lavar och mossor är knutna till ek. Men många av arterna är kräsna och därför mer sällsynta än andra. De vill ha gamla träd med håligheter, solbelyst stam, rötskador, grov bark eller rentav helt barklösa partier på stammen.

I skogsområdet mellan Terminalvägen och Höörsån ska kommunen nu skapa bättre förutsättningar för ekar som är större och har vida kronor, därför gallras andra träd och en del sly bort.

Gallringen gör att de äldre ekarnas kronor har chans att växa till sig och att stammarna blir solbelysta.

Ekmiljöerna runt Höör unika

– Det är både viktigt och roligt att vi kan göra de här insatserna för ekarnas skull, säger Åsa Abrahamsson, kommunekolog. Ekmiljöerna runt Höör är unika och därför också ett stort ansvar för oss i vår kommun. Genom nyplanteringen av ekar får vi nya träd som på lång sikt kan ta över när de äldre träden så småningom försvinner.

Fällda trädstammar ligger på marken,
Genom att skapa och spara död ved gynnas andra arter. En lång rad arter av exempelvis svampar och insekter kan bara leva på död ved. Därför kommer nedtagna trädstammar och en del av riset att lämnas kvar i området.

Några av de konkurrerande träden har lämnats kvar men ringbarkats. Det är ett sätt att skapa stående död ved, vilket också gynnar naturvärdena.

Hundratals små ekar planteras

Granbeståndet på andra sidan Höörsån, strax norr om koloniområdet, avverkas. Efter avverkning ska området planteras med ek och burar sätts upp som skydd kring ekplantorna.

Stängsel sätts upp mot Lerbäcken och Höörsån samt på den södra sidan vid koloniområdet så att området kan ingå i den angränsande betesmarken. Grindar och övergångar gör området tillgängligt för allmänheten.

– Det är omkring 200 ekplantor som ska planteras, men vid sådana här åtgärder får vi räkna med ett visst svinn, berättar Åsa Abrahamsson. Någon planta tar sig inte, någon annan blir uppäten och så vidare, därför kommer vi att sätta flera ekplantor tillsammans. I slutändan handlar det om kanske 50 träd som blir vuxna. Men de ekarna kan å andra sidan bli väldigt gamla!

Eklandskapet kring Ringsjön är en rest från en tid då ängar och hagmarker var en viktig del av jordbrukslandskapet och täckte enorma ytor. Stora ekar fanns då i riklig mängd.

Finansiering av Länsstyrelsen

Det är Länsstyrelsen som finansierar röjningen bland de äldre ekarna och planteringen av nya ekar.