Sänkt avgift för soptömning

I den föreslagna taxan, som ska gälla från 1 januari 2025, sänks årsavgiften för villaägare med cirka 1 000 kronor.

Det är den utökade sopsorteringen för årsbostäder (småhus/villor för åretrunt-boende) som ger en lägre årstaxa för soptömningen.
– Kommunerna har fått ansvaret att samla in förpackningarna från hushållen och producenterna ska bekosta insamlingen. Det gör att avfallstaxan kommer att sänkas betydligt inför 2025, säger Merabs styrelseordförande Tony Hansson.

Ökad sortering vinner alla på

Merab betalar för det avfall som skickas till förbränning medan de får ersättning för redan sorterade förpackningar. Ju mer förpackningar som sorteras och går till återvinning, desto högre ersättning vilket kommer kunderna till godo genom sänkta taxor.

– Nu hoppas vi att våra kunder är fortsatt flitiga med att sortera sitt avfall så att mängden avfall som går till förbränning minskar och mängden utsorterade förpackningar som går till återvinning ökar. Det vinner vi alla på — inte minst miljön och klimatet, säger Tony Hansson.

Förslaget på den nya avgiften skickas till kommunfullmäktige i ägarkommunerna (Höör, Eslöv och Hörby) för beslut under hösten.

Bakgrund

Höör, Eslöv och Hörby kommuner har sedan 2013 erbjudit egna återvinningsstationer nära hemmet i form av fyrfackskärl och under 2024 har även de 10% av fastighetsägarna som inte redan valt detta, fått möjlighet att närsortera vid hemmet.

Senast 2027 ska alla enligt lag ha så kallad fastighetsnära insamling av förpackningar och Merab har valt att införa detta för alla privathushåll redan i år. Under 2025 kommer turen till fastighetsägare för de flerfamiljshus som inte redan har detta.

Merab (Mellanskånes renhållnings AB) ägs av kommunerna Höör, Eslöv och Hörby.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.