Tusentals träd och buskar har planterats vid Maglehill

Förra veckan planterades tusentals träd och buskar vid Maglehill – bland annat valnötsträd, äppelträd och bärbuskar.

Det gröna projektet syftar till att skapa naturlika miljöer som gynnar både människor och ekosystemet.

Elever från Hvilans trädgårdsutbildning i Kristianstad, tillsammans med medarbetare från Klinta Trädgård och Växthuset i Höör, deltog i planteringsarbetet. För Hvilans elever innebär detta en chans att få praktisk erfarenhet i större projekt, ett samarbete som gynnar både kommunen och utbildningen.

Plantering av träd och buskar vid Maglehill.
Plantering av träd och buskar vid Maglehill.

Lekvänlig och hållbar grönska

Bland de planterade växterna finns exempelvis valnötsträd, äppelträd och bärbuskar. Många träd och buskar är ätliga och tåliga nog att klara både barns lek och skiftande klimat.

Peter Korn från Klinta Trädgård beskriver vissa av växterna, inte minst olika pil- och videväxter, som perfekta för lekande barn:

– Buskarna klarar av att bli påkörda vid pulkaåkning på vintern och träden är utmärkta att klättra i, vilket också utvecklar barns motorik, säger Peter Korn.

Placeringen vid skolområdet gör också att inget giftigt planteras, vilket skapar en trygg miljö.

Peter Korn sorterar buskar som ska planteras.
Peter Korn, Klinta Trädgård, sorterar buskar som ska planteras.

En naturlig lekplats och ett ekosystem i balans

Planteringarna är en del av en större vision för området, där grönskan knyter an till Höörs naturkänsla.

– Vi arbetar för att skapa dynamiska landskap med kullar, dalar och naturliga miljöer som inte bara är vackra att se på utan också gynnar insekter och djurliv, säger Anton Klacka, samhällsplanerare i Höörs kommun.

Förutom växterna har stockar och stenar lagts ut för att ge utrymme åt insekter och reptiler. Två biotopskyddade miljöer finns också inom området.

Innovativ landskapsdesign

Det unika med projektet är hur landskapet formats först, och sedan kompletterats med gångvägar som följer den naturliga topografin.

– Det ger en mer dynamisk och inbjudande miljö som anpassar sig efter landskapet snarare än att vi detaljplanerar allt i förväg, säger Anton Klacka.

Två personer står vid Maglehill och ska gräva ner växter
Anton Klacka, samhällsplanerare i Höörs kommun, och Elfrida Klacka, lärare på Hvilans trädgårdsutbildning.

Ekonomiskt och ekologiskt hållbart

De barrotade växterna som används är inte bara tåliga utan också ekonomiskt hållbara. De kräver minimalt med underhåll och bevattning och återhämtar sig snabbt vid yttre påverkan, vilket gör projektet kostnadseffektivt.

Växter i kruka som ska planteras
Växter i kruka som ska planteras vid Maglehill

Projektet vid Maglehill är ett exempel på hur grön stadsutveckling kan skapa värde för både natur och samhälle, samtidigt som det ger en hållbar grund för framtiden.