Våld i nära relation och hedersförtryck
Ingen ska behöva vara rädd, känna sig hotad eller bli skadad av någon i sin närhet.
Du kan få stöd och hjälp om du utsätts eller har utsatts för våld i en relation eller våld eller förtryck kopplat till heder. Även den som utsätter andra kan få stöd. Kontakta oss på socialtjänsten.
Här kan du få hjälp
Vad menas med nära relation?
Med nära relation menas varje person som den våldsutsatta bedöms ha en nära och förtroendefull relation till. Det kan vara en partner, föräldrar, syskon, barn och barnbarn. Det kan också gälla personer som en står i beroendeställning till som ger en vård och omsorg.
Hedersrelaterat våld och förtryck
Alla ska få bestämma över sina egna liv och alla ska ha samma rättigheter men det är inte alltid så. Många barn och unga saknar rätten att ha fritidsintressen och ett privatliv, de får inte välja sina vänner eller hur de ska se ut. De får inte själva välja utbildning, ha en kärleksrelation eller välja vem de ska gifta sig med. Även vuxna personer oavsett ålder kan vara utsatta genom att till exempel inte själva få bestämma om de ska skilja sig.
Detta är exempel på förtryck som är en del i att leva i en hederskontext och förväntas följa exempelvis familjens, släktens eller en församlings värderingar. Att bryta mot detta kan leda till kränkningar, våld, hot och tvång att avstå från att göra saker eller att göra saker mot sin vilja. I många fall är dessa handlingar brottsliga.
De som utsätts har olika bakgrund och tillhör olika grupper, religioner och kulturer. Det är både flickor och pojkar, kvinnor och män, och HBTQIA+ personer. Personer i alla åldrar kan bli utsatta och/eller utöva våld. Även partners riskerar att utsättas.