Hjälpmedel

Du som har en funktionsnedsättning kan få låna hjälpmedel som ger dig stöd i vardagen. Hjälpmedlen provas ut individuellt så att de passar dig och dina behov.

Om du lånar hjälpmedel från Höörs kommun så tas en avgift ut oavsett om det är ett eller flera hjälpmedel. Avgifterna hittar du i avgiftsbilagan. I avgiften ingår bedömning, uppföljning, reparation, rådgivning och besiktning av hjälpmedlen.

I Skåne delar Region Skåne och kommunerna på ansvaret för hjälpmedel. Kommunen har ansvar för hjälpmedel för personer över 20 år.

För vissa hjälpmedel, som till exempel elrullstolar, synhjälpmedel och hörselhjälpmedel ska du kontakta Region Skåne. Likaså om du behöver hjälpmedel till barn eller ungdom som är under 20 år.

En del andra hjälpmedel såsom till exempel anti-halkmatta till duschutrymme och bestick med specialgrepp kan du själv införskaffa via sjukvårds- och hälsokostaffärer.

Hjälpmedel från kommunen

Ett hjälpmedel som exempelvis rollator, rullstol, duschpall, eller vårdsäng kan underlätta din vardag och innebära att du kan leva ett mer aktivt liv.

För att kunna låna hjälpmedel av Höörs kommun ska du först träffa en förskrivare (arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjuksköterska) som gör en individuell bedömning av ditt behov utifrån närmiljö, funktionsnedsättningar och önskemål. Förskrivaren ger förslag på vilka hjälpmedel som är mest lämpliga och tillsammans kommer ni fram till vad som passar bäst.

I de flesta fall görs en utprovning i hemmet. Hjälpmedlet ska ställas in och provas i den miljö där det är tänkt att användas. En uppföljning utförs senare för att se att hjälpmedlet fungerar som tänkt.

Hjälpmedel inför planerad operation

I samband med planerad operation av till exempel höft- och knäleder kan det vara aktuellt med förskrivning av hjälpmedel. Kontakta kommunen i god tid innan operationen.
Kontakta Medborgarcenter som lotsar dig vidare till arbetsterapeut och/eller fysioterapeut.

Tillfällig vistelse i kommunen

Om du är tillfälligt på besök i kommunen och är i behov av hjälpmedel kan du ta kontakt med vår hjälpmedelsleverantör Sodexo för att hyra hjälpmedel.

Kontakta Sodexo på telefon 010 – 250 69 00.

Ditt ansvar när du lånar hjälpmedel från Höörs kommun

  • Du ska följa givna förskrivningsanvisningar och ansvara för daglig skötsel av hjälpmedlet.
  • Du ska själv bekosta och ombesörja byte av däck och slang till rullstol,
    finns att köpa hos till exempel cykelhandlare. Gäller ej massiva däck.
  • Kontakta oss helgfri måndag – fredag mellan 08.00 och 09.30 om det uppstår fel
    eller skada på hjälpmedlet.
  • Om skada uppstår på grund av vårdslöshet eller bristande underhåll blir
    du debiterad reparationskostnaderna.
  • Hemförsäkringen kan täcka kostnader för förlorat eller skadat hjälpmedel i samband med stöld, brand eller vattenskada. Kontrollera med
    ditt försäkringsbolag.
  • Hjälpmedel kan inte överlåtas till annan person.
  • Vid flytt till annan kommun ska hjälpmedel återlämnas, se återlämning av hjälpmedel.

Besiktning eller förebyggande underhåll

För att vissa ordinerade hjälpmedel ska vara säkra och lätta att använda genomför Höörs kommun en gång per år besiktning eller förebyggande underhåll på dessa hjälpmedel. Hjälpmedel som det gäller är följande: lyft, rullstol, och vårdsäng. För din del är detta kostnadsfritt. Detta utförs av hjälpmedelsföretaget Sodexo eller deras underleverantör.
När det är dags kommer tekniker att kontakta dig per telefon för att boka tid för hembesök. Teknikern från Sodexo ska alltid legitimera sig vid hembesök.

Ibland händer det att Sodexo tar in andra utförare som till exempel Etac för att genomföra service eller reparationer.

Återlämning av hjälpmedel

När behovet av hjälpmedel upphör ska det återlämnas.
Vid utebliven återlämning blir du ersättningsskyldig.
Hjälpmedlen ska vara tvättade och rengjorda innan de återlämnas.
Vårdsäng, lyftar och rullstolar hämtas av hjälpmedelsföretag efter kontakt med oss. Övriga hjälpmedel ansvarar du själv för återlämning.

Hjälpmedlen återlämnas till vårt hjälpmedelsförråd som finns på Maglehill (Maglehillsvägen 1C). Förrådet är öppet tisdagar mellan klockan 15.30 och 17.00.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.