Föräldrarådslag
Ett föräldrarådslag samlar de vuxna som finns runt en grupp barn eller ungdomar som har någon form av problematik. Rådslaget blir en mötesplats för att prata om vad man kan göra för att hantera oro och gemensamt lösa problem.
Vad är ett föräldrarådslag?
Ett föräldrarådslag är ett forum där föräldrarna till en grupp barn eller ungdomar träffas för att få veta mer om oron som finns för gruppen samt för att diskutera och planera för framtiden. Syftet är att du som förälder, tillsammans med andra, ska hitta en plan för att vägleda ditt barn.
Hur går ett föräldrarådslag till?
Ett föräldrarådslag kan startas av föräldrar eller exempelvis skola eller socialtjänst. En opartisk samordnare hjälper till att organisera mötet så att det blir så konstruktivt som möjligt. Strukturen är viktig och alla får uttrycka sin mening. Mötets syfte är att alla ska kunna fokusera på gruppen och beskriva de risker och resurser som finns. Samordnaren träffar alla som ska vara med på föräldrarådslaget inför mötet och förbereder dem.
Exempel på frågor som kan diskuteras
- Vad kan vi som föräldrar göra för att barnen eller ungdomarna…?
- Hur kan vi som föräldrar vägleda barnen eller ungdomarna, både enskilt och i grupp?
- Behöver vi hjälp för att uppnå detta? I så fall från vem?
- När och hur ska planen följas upp?
Samordnarens roll
Samordnaren är opartisk och är inte knuten till socialtjänsten. Samordnarens roll är att informera samtliga berörda om vad ett föräldrarådslag är, se till att utse en eventuell stödperson och ordfördelare. Det är samordnaren som tar hand om det praktiska genomförandet.
Vad händer under föräldrarådslaget?
Mötet delas upp i tre delar:
- Informationsfasen – Alla presenterar sig och sin relation till barn- eller ungdomsgruppen. Inbjudna informatörer, så som skola, fritidsgård eller socialtjänst berättar om sin syn. Föräldrar eller andra närstående kan ställa frågor. Samordnare och informatörer lämnar rummet.
- Föräldrarnas privata överläggning – Föräldrar eller andra närstående resonerar sig fram till lösningar som skrivs ner i en handlingsplan. Tid för uppföljning skrivs in i handlingsplanen.
- Presentation av handlingsplanen – Samordnaren stämmer av att föräldrar eller andra närstående är överens och att frågorna är konkret besvarade och om det finns eventuella följdfrågor.