Beredskapsveckan 2023: Tips för skola
Beredskapsveckan 2023 är en informationsinsats som pågår vecka 39 och ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. På denna sida finns tips och material som kommunikationsavdelningen på Höörs kommun sammanställt utifrån Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) kampanjmaterial, för att underlätta för dig som är verksam inom skolan i Höörs kommun.
Mer material för alla målgrupper
På sidan för allmänheten (som länkas ovan) finns också material som kanske passar att använda i undervisningen, så som den nya webbaserade övningen ”Sju dagar” som tar cirka 15 minuter att genomföra.
Klara krisen! Skolmaterial för årskurs 3-5
Materialet är framtaget av Svenska Blå Stjärnan för att ge elever information om vad en kris kan innebära och hur man ska skydda sig, sin familj och sina djur samt vad man bör tänka på att ha i beredskap om en kris eller katastrof skulle inträffa.
I handledningen finns förslag på olika aktiviteter som kan användas för att öka kunskapen om vad man bör ha i beredskap eller göra vid en eventuell kris eller katastrof. Där finns också förslag på frågor som ni kan diskutera i klassen.
Krisspel/diskussionsduk, för elever 12-16 år
Det här skolmaterialet om krisberedskap går att använda under Beredskapsveckan eller vid andra tillfällen under året, till exempel i samband med temadagar.
Målet är att eleverna ska känna att de själva kan påverka sin situation genom att vara mentalt förberedda på en krissituation. Till materialet hör en lärarhandledning och en elevpresentation.
- Elevpresentation – Krisberedskap för högstadiet (Powerpointpresentation)
- Krisspel/diskussionsduk (PDF)
- Lärarhandledning (PDF)
Utbildningsmaterialet Rädd eller beredd
I utbildningsmaterialet Rädd eller beredd ingår en filmserie och en scenarioövning som kan användas överallt där man vill lära känna varandra bättre för att kunna hantera kriser ihop i framtiden, till exempel i skolor, föreningar eller på arbetsplatser.
Filmserien och övningen är en fortsättning på broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och besvarar frågor som människor hade efter att ha läst den. De bygger på det viktigaste att veta i kris: Att när något hotar oss människor, har vi en vilja att hjälpa varandra.
- Se först filmerna där ni får följa Christoffer från Torsby som bestämmer sig för att ta reda på hur Sveriges beredskap fungerar och om han själv har någon roll i den.
- Efter att ha sett filmerna kan ni göra scenarioövningen. Varje kort beskriver en kris som kan inträffa i samhället, kanske en översvämning nära där ni bor.
- Här finns en handledning för högstadiet och gymnasiet (PDF) för filmserien och scenarioövningen.
Om informationsmaterialet på den här sidan
Allt material till Beredskapsveckan 2023, utom det för åk 3-5, är framtaget av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.