Tillgång till mat i kris

Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter.

Ett öppet köksskåp som är fullt av torrvaror.
Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Vid till exempel elbrist eller ett längre strömavbrott kan det bli problem med leveranserna av varor till butikerna.

Därför är det bra att ha mat hemma, så att du klarar dig minst en vecka utan att behöva handla.

Vid en kris behöver du mat som mättar, ger energi och kan förvaras i rumstemperatur.

Checklista: Mat

  • Torrvaror: Gryn, flingor, pasta, ris, couscous, pulvermos, pulvermjölk, tortilla, hårt bröd, kex, salt, kryddor.
  • Konserver: Tomater, grönsaker, frukter, färdiga rätter.
  • Proteinrikt: Torkat eller konserverat kött och fisk, kikärter, bönor, linser, ost på tub.
  • Fettrikt: Matolja, pesto, soltorkade tomater i olja, tapenade, jordnötssmör, nötter och frön.
  • Snabb energi: Fruktkräm, sylt, choklad, honung, proteinbars, torkad frukt.
  • Drycker: Kaffe, te, chokladpulver, blåbärs- och nyponsoppa, fruktdrycker, mjölkdrycker. Ultrahög temperaturbehandlad dryck (UHT) kan förvaras i rumstemperatur och har lång hållbarhet så länge som den är oöppnad.
  • Mat till barn: Välling, ersättning, gröt, barnmatsburkar.

Läs mer på MSB:s webbplats: Tillgång till mat i kris