Vanliga frågor och svar om skolval
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om att välja skola för de barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 7.
Fler språk
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om att välja skola för de barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 7.
Ansökningsdatum påverkar inte ditt barns skolplacering så länge skolvalet görs under perioden då skolvalet har öppet.
Du ansöker om plats på kommunala skolor i Höörs kommun. Om du har ansökt om plats på friskola i kommunen vill vi gärna att du även anger vilken friskola du har sökt till. Varje friskola har egna ansökningskriterier och egna köer.
På respektive friskolans webbplats kan du läsa mer om hur du ansöker om plats. Har du ansökt om plats på en skola i annan kommun väljer du skolval annan kommun och fyller i uppgifterna.
I Höörs kommuns kommunala skolor ges syskonförtur i förskoleklass till årskurs 3. Friskolorna kan ha andra regler för skolplacering. Kontakta respektive friskola för att ta del av deras regler.
Skolplaceringen i skolvalet påverkas inte av vilken förskola barnet har gått på.
Om du inte gör ett skolval placeras ditt barn på en skola där det finns plats. Att aktivt göra ett skolval ökar chanser för att ditt barn ska få plats på den skola du önskar.
Du som har gjort skolvalet och önskar att byta skola kan ansöka om skolbyte. Ansökningen görs i e-tjänsten IST förskola, grundskola och fritidshem mellan den 1 juli och 1 augusti. Byte beviljas i mån av plats enligt samma urvalskriterier som gäller för skolvalet.
Beskedet om skolbyte kommer att ske i början på augusti. Det är viktigt att du som har blivit erbjuden en plats på en annan skola än den kommunala skola i Höörs kommun säger upp platsen som ditt barn inte ska gå på. Det gör du genom att logga in i e-tjänsten IST förskola, grundskola och fritidshem.
Om ni är på väg att bosätta er i Höörs kommun skicka e-post till skolplaceringar@hoor.se för att få mer information. Vi hör av oss med mer information efter att vi har mottagit ditt mejl.
Du får ett besked om vilken skola ditt barn har placerats på i e-tjänsten Optiplan i mitten eller slutet av april. Har du gjort ansökan i Optiplan så får du ett mejl (glöm inte att kolla skräpposten), har du inte gjort ansökan så kommer besked via brev på posten istället. Du kan även logga in i Optiplan från mitten av april och framåt och se om du fått något resultat.
Ansökningar om skolskjuts hanteras löpande under året, vi rekommenderar att du ansöker om skolskjuts direkt när du får besked om skolplacering. Handläggningstiden är cirka tre veckor, men kan vara något längre under perioden maj – augusti.
Skolskjutsen beviljas för ett stadie i taget – du måste ansöka om skolskjuts igen är ditt barn början mellan- och högstadiet. Du kan läsa mer om skolskjuts på vår webbsida.
Har man ansökt och blivit beviljad skolskjuts så gäller det beslutet stadiet ut om inget annat förändras (flytt eller byte av skola till exempel). När eleven börjar i årskurs 4 är avståndsgränsen längre är för årskurs 3, och då kanske eleven inte är berättigad att åka skolskjuts längre.
Du måste ansöka om skolskjuts igen när ditt barn börjar mellan- och högstadiet. Det är olika avståndsregler och de förändras ju äldre eleverna blir.