Fokus på tillgänglighet när vänort besöker Höör

Just nu är 8 personer från Kopychyntsi i Ukraina på studiebesök i Höörs kommun. De är här för att inspireras och lära sig mer om hur man skapar ett inkluderande samhälle.

– Det här projektet är jätteviktigt för oss. Det hjälper oss att skapa en plan och en riktning för hur vi ska jobba framåt, säger Vitalii Barabash, biträdande borgmästare i Kopychyntsi.

Det är ett fullmatat schema för den ukrainska delegationen som är på besök i en vecka. Bland annat träffar de representanter för barn- och utbildningssektor, lokala företagare och entreprenörer, medarbetare på gata- parkavdelningen. De träffar också kommunens friluftssamordnare, deltar på ett fullmäktigemöte och gör ett studiebesök på Maglehills särskilda boende med visning av kommunens hjälpmedelsförråd. Fokus för hela besöket är tillgänglighet.

En grupp av människor sitter vid ett uppdukat bord i skogsmiljö.
Besökarna träffar kommunens friluftssamordnare vid Vaxsjön och äter lunch utomhus.

Enligt Vitalii Barabash är det viktigt att känna till Kopychyntsis och Ukrainas historia för att förstå var kommunen står i dag när det kommer till tillgänglighet.
– Vi är en liten kommun med ungefär 13 500 invånare. De flesta allmänna byggnader och institutioner är från Sovjettiden. Då fanns det inget som hette tillgänglighet eller möjlighet för funktionshindrade att få tillgång till allmän service och tjänster. Sedan Sovjetunionens fall är många av de byggnaderna och infrastrukturen kvar, säger han.

Kriget ökar antalet funktionshindrade

Arbetet med att göra kommunen tillgänglig har sakta gått framåt, till exempel genom att erbjuda ramper till personer med rullstol. Men när den fullskaliga invasionen av Ryssland inleddes i februari 2022 började Vitalii Barabash och övriga medarbetare att fokusera än mer på tillgänglighetsarbetet.
– Vi förstod att många veteraner som kommer tillbaka från kriget kommer att ha olika typer av trauma och funktionshinder. Just nu går en stor del av våra ekonomiska medel till kriget. Men vi fokuserar på att hitta den här typen av projekt, för att få stöd och kunskap till en handlingsplan som är möjlig att genomföra när kriget är över, förklarar Vitalii Barabash.

– Det är viktigt att vi lär oss om tillgänglighet; fysisk, digital och psykisk, för att göra vårt samhälle mer inkluderande. Även om situationen är svår just nu, och vår budget är begränsad försöker vi hitta vägar för hur vi kan fortsätta att utvecklas, fyller Mariya Tuzyk, NGO-representant (icke statlig organisation) och projektledare, i.

Man och kvinna sitter vid runt bord i kontorsmiljö.
Vitalii Barabash, biträdande borgmästare i Kopychyntsi, och Mariya Tuzyk, NGO-representant och projektledare.

Studiebesöket är ett av flera i projektet. Ytterligare en grupp från Kopychyntsi ska besöka Höör under hösten i år.
– Under detta första besök handlar det om hur ni har skapat och byggt tillgängliga rum i skolor, förskolor, andra offentliga rum och utrymmen. Det är också viktigt att se hur er digitala tillgänglighet ser ut. Alla våra deltagare kommer att ha information med sig tillbaka att sprida inom sin enhet/avdelning, förklarar Mariya Tuzyk.

Tacksamma för stöd

Enligt planen ska representanter från Höörs kommun besöka Kopychyntsi under 2025, om det går att genomföra med tanke på kriget. Det kan också bli aktuellt att träffas i Polen, mitt emellan länderna.
– Eftersom Kopychyntsi ligger i de västra delarna av Ukraina är vi relativt säkra. Vi har inga markstrider i närheten, men vi hör flyglarm dagligen. Det kommer raketer och drönare som flyger över vårt luftrum som är riktade mot de större städerna i västra Ukraina; Lviv och Ivano-Frankivsk, säger Vitalii Barabash och fortsätter:
– Vi är väldigt tacksamma över stödet vi får och redan har fått av våra olika partners och andra länder. Vi hoppas att stödet fortsätter när vi fortsätter vår resa och utveckling som ett demokratiskt land, avslutar Vitalii Barabash.

Ser fram emot midsommar

I slutet av veckan kommer de ukrainska besökarna även att få uppleva en svensk midsommar. Mariya Tuzyk har varit i Sverige under midsommar en gång tidigare men ser fram emot att resten av delegationen ska få uppleva det.
– Jag är glad att jag får uppleva firandet i Sverige och inte bara läsa om det på internet. Vi har en liknande högtid i Ukraina, Ivana kupala. Det ska bli kul att se likheterna och skillnaderna mellan firandena, säger Vitalii Barabash.

Projektperiod: 2024-03-01 – 2025-07-31.

Beviljade medel: Projektet finansieras av medel från Svenska institutet (SI); 976 681 kronor.

Fler artiklar

Höör ska bidra till demokratiutveckling i ukrainsk vänort
Besök från kommunens vänort i Ukraina
Höörs kommun överlämnar sopbil till ukrainsk vänort
Höör har fått en ny ukrainsk vänort

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.