Sommaren är hittills torr, varm och utan mycket regn. Vi behöver därför vara rädda om vårt dricksvatten och använda det klokt. Men hur kan kommunen då fortsätta att vattna träd, buskar och blommor?
Den här våren och sommaren har det knappt regnat. Då fylls inte vattendepåerna i marken på, vilket på sikt kan leda till brist på dricksvatten.
Det finns dock fler faktorer som påverkar tillgången till dricksvatten än nivåerna av grundvatten.
Ibland hinner inte vattenverket med
För att vi ska kunna dricka grundvatten från marken utan att bli sjuka, renas vattnet först i vattenverk där det blir dricksvatten.
Men varma dagar när vi slösar för mycket med dricksvattnet, hinner inte vattenverket med. Då införs bevattningsförbud av den anledningen – för att vattenverket ska hinna producera dricksvatten i takt med att vi förbrukar det.
Just nu används mycket dricksvatten
Just nu finns inget bevattningsförbud, men värmen och torkan gör att Mittskåne Vatten ser att det går åt mycket dricksvatten nu.
– På Mittskåne Vatten följer vi dagligen vattenanvändningen i Höörs kommun, berättar Maria Jonstrup, VA-chef på Mittskåne Vatten.
– Även om bevattningsförbudet minskade vattenanvändningen, ser vi att den är på väg upp igen på sina håll. Sommaren har bara börjat och det är därför viktigt att vi fortsätter att hjälpas åt att spara mer på vattnet för att undvika bevattningsförbud igen.
Vad gör kommunen för att spara på dricksvatten?
Även Höörs kommun behöver förstås vara med och spara på dricksvatten. Kommunen har nyligen sett över sin användning av dricksvatten till bevattning, något som är en utmaning då kommunen har många nyplanterade träd, buskar och blommor som är extra känsliga för torka.
Just nu bevattnas till exempel 268 träd och ett flertal buskar och blommor av gatu- och parkenheten.
– Träd och buskar är viktiga i en bebyggd miljö, säger Susanne Löfström, gatu- och parkchef i Höörs kommun. De bidrar med många ekosystemtjänster och blir därför allt viktigare när klimatet förändras. Träd tar till exempel upp koldioxid, renar luften, skänker skugga och fångar in regnvatten vid stora skyfall. Att låta alltsammans torka ihjäl är inte möjligt, då det handlar om stora ekonomiska värden som blir svåra att ersätta.
Kommunen har därför letat sätt att fortsätta sköta om träd, buskar och blommor – men utan att behöva använda dricksvatten.
Inget dricksvatten till kommunens bevattning
För en tid sedan gick dräneringspumparna under Ringsjöskolan sönder. Som en tillfällig lösning har en vattenslang legat och spolat dräneringsvattnet ner i en dagvattenbrunn, men nu fångar kommunen i stället in vattnet.
Vattnet används till bevattning av träd, buskar och blommor. Kommunen använder alltså inget dricksvatten alls för att vattna växter.
Inte heller vattnar kommunen Jeppavallen med vatten från dricksvattensystemet, utan med vatten från en egen borrad brunn.
Tävla om regnvattentunna
Vad gör du för att vara med och spara på dricksvatten? Skicka in dina bästa tips till Mittskåne Vatten, så är du med och tävlar om en regnvattentunna.
Tips för att spara på dricksvatten
- Undvik att fylla din pool, badtunna eller badkar! Det finns många trevliga badplatser runtom i Höörs kommun där du i stället kan ta ett svalkande dopp.
- Använd inte högtryckstvätten – vänta gärna med all typ av rengöring med högtryckstvätt till i höst.
- Vattna dina växter så lite som möjligt. Vattna endast under kvällen, natten eller tidig morgon för att minimera avdunstningen.
- En vattenspridare gör av med omkring 150 liter vatten på 20 minuter. Använd därför inte vattenspridare alls.
- Tvätta inte bilen hemma.