Våld i nära relation och hedersförtryck

Ingen ska behöva vara rädd, känna sig hotad eller bli skadad av någon i sin närhet.

Orange färg med svart text: Orange day 25 november.

Vad är En vecka fri från våld och Orange day?

En vecka fri från våld infaller den 18-24 november och är en årlig kampanj- och aktivitetsvecka som syftar till att uppmärksamma och bekämpa våld, särskilt våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Som en del av kampanjen uppmärksammas även Orange day som infaller den 25 november.

Orange day är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, instiftad av FN. Dagen markeras genom att använda och sprida den orangea färgen, en ljus och optimistisk färg som ska symbolisera en värld fri från våld i nära relation.

Du kan få stöd och hjälp om du utsätts eller har utsatts för våld i en relation eller våld eller förtryck kopplat till heder. Även den som utsätter andra kan få stöd. Kontakta oss på socialtjänsten.

Här kan du få hjälp

Socialtjänsten i Höörs kommun

Vårt ansvar är att ge ett bra och professionellt bemötande till dem som blivit utsatta för våld, utövat våld eller är barn i en familj där det förekommer våld.

Vi ska särskilt beakta att kvinnor och barn som är eller har varit utsatta för våld eller övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation.

För dig som är utsatt för våld

  • Socialsekreterare på vuxenenheten, för dig som är utsatt för våld. Vardagar 8.00-16.30.
    0413-288 44 eller 0413-284 63.

Höörs kommun är indelad i olika enheter och det finns socialsekreterare som arbetar specifikt med försörjningsstöd (ekonomiska frågor), beroendeproblematik, barn och ungdomar, familjerätt och så vidare. På individ- och familjeomsorgen får du möjlighet att träffa en socialsekreterare för råd och stöd kring din livssituation.

Du kan bland annat få hjälp med:

  • Råd- och stödsamtal
  • Skyddat eller tillfälligt boende
  • Ekonomisk hjälp
  • Stöd i kontakt med andra myndigheter, exempelvis polisen.
  • Praktisk hjälp i en akut situation.

Du har rätt att vara anonym när du kontaktar kommunen för information, råd – och stödsamtal. Tolk anlitas vid behov och hjälpen är gratis. Socialtjänsten har sekretess.

För dig som utövar våld och vill söka hjälp

  • Behandlare på socialtjänsten, för dig som har svårt att kontrollera din ilska. Vardagar 8.00-16.30.
    0413-284 25.

Om du har svårt att kontrollera din ilska och är rädd för att gå över gränsen eller om du redan har passerat gränsen, så har du rätt att få hjälp! Du får stöd och hjälp för att sluta med ditt våldsamma beteende.

Kvällar och helger

  • Sociala jouren når du på kvällar och helger.
    046-12 12 99. Sociala jouren når du när socialtjänsten har stängt.

Kriscentrum mellersta Skåne

Telefon, 046-359 50 71, Telefontid; måndag, tisdag, torsdag och fredag klockan 11.00-12.00 eller skicka sms 0734-32 58 42.

Mejl: kriscentrum@lund.se

Kriscentrum är en samtalsmottagning som vänder sig till vuxna och barn som blivit utsatta för, upplevt eller utövat våld i en nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Alla är välkomna, oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Samtalen är kostnadsfria och det förs inga journaler när de träffar vuxna personer.

Läs mer på Lunds kommuns webbplats om Kriscentrum mellersta Skåne 

Barnahus mellersta Skåne

Till Barnahus kommer barn och unga, upp till 18 års ålder, som utsatts för eller bevittnat våld i nära relationer eller sexuella övergrepp, oberoende av relation till förövaren. Barnahus arbetar också med barn som utsatt ett annat barn för sexuella handlingar.

I samråd med socialtjänsten kan Barnahus erbjuda en familjebehandling för familjer där det finns fortsatt risk för våld.
barnahus@lund.se

Läs mer på Lunds kommuns webbplats om Barnahusmellersta Skåne.

Vad menas med nära relation?

Med nära relation menas varje person som den våldsutsatta bedöms ha en nära och förtroendefull relation till. Det kan vara en partner, föräldrar, syskon, barn och barnbarn. Det kan också gälla personer som en står i beroendeställning till som ger en vård och omsorg.

Olika typer av våld

  • Psykiskt våld – att ständigt få höra elaka ord, kränkningar och hot.
  • Fysiskt våld – att blir slagen, knuffad, sparkad eller dragen i håret.
  • Sexuellt våld – att bli tafsad på, att tvingas se på porrfilm, utföra sexuella handlingar eller att bli våldtagen.
  • Ekonomiskt våld – att tvingas teckna abonnemang, testamente, gå i borgen för någon eller om någon använder dina pengar för eget bruk.
  • Socialt våld – att inte få träffa den du vill, bli inlåst, utfryst eller isolerad.
  • Försummelse – att inte få den vård och omsorg som du har rätt till. Till exempel att få för lite mat, medicin, hjälpmedel eller inte få hjälp med sin hygien.
  • Digitalt våld – att någon delar dina privata bilder utan samtycke, eller sprider rykten i sociala medier. Eller att någon kontrollerar, trakasserar och hotar dig genom mobilen, paddan eller datorn.
  • Materiellt våld – att någon kastar saker, slår hål i väggar och dörrar eller skadar husdjur. Kan också vara att personen förstör dina minnessaker, kläder eller foton.
  • Latent våld – att någon skapar en hotfull stämning som får dig att anpassa dig för att undvika våld och konflikter. Hotet kan visas genom kroppshållning, blickar, mimik eller rösten.
  • Funktionshinderrelaterat våld – att någon till exempel möblerar om där du bor så att du inte kan ta dig runt i ditt hem, medvetet ställer rullatorn där den inte går att nå, eller ger dig nötter om du är nötallergiker.
  • Eftervåld – Bara för att relationen är slut, betyder vanligtvis inte att våldet slutar. Ibland kan våldet till och med bli värre. Ibland tillkommer det nya former av våld.

En del av eftervåldet, som drabbar många är stalkning. Dvs att våldsutövaren förföljer den våldsutsatta både fysiskt, men också digitalt.

Ett annat exempel på eftervåld kan vara att den före detta partnern inleder en rad juridiska processer mot den utsatta och det är inte ovanligt att dessa processer innebär stora ekonomiska kostnader för den utsatta. På så sätt kan det även beskrivas som ekonomiskt våld.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Alla ska få bestämma över sina egna liv och alla ska ha samma rättigheter men det är inte alltid så. Många barn och unga saknar rätten att ha fritidsintressen och ett privatliv, de får inte välja sina vänner eller hur de ska se ut. De får inte själva välja utbildning, ha en kärleksrelation eller välja vem de ska gifta sig med. Även vuxna personer oavsett ålder kan vara utsatta genom att till exempel inte själva få bestämma om de ska skilja sig.

Detta är exempel på förtryck som är en del i att leva i en hederskontext och förväntas följa exempelvis familjens, släktens eller en församlings värderingar. Att bryta mot detta kan leda till kränkningar, våld, hot och tvång att avstå från att göra saker eller att göra saker mot sin vilja. I många fall är dessa handlingar brottsliga.

De som utsätts har olika bakgrund och tillhör olika grupper, religioner och kulturer. Det är både flickor och pojkar, kvinnor och män, och HBTQIA+ personer. Personer i alla åldrar kan bli utsatta och/eller utöva våld. Även partners riskerar att utsättas.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of hoor.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.

Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.